ВАШИНГТОН — Згідно з новим аналізом супутникових знімків, опублікованим у вівторок, популяція імператорських пінгвінів в одній частині Антарктиди скорочується набагато більше, ніж вважалося раніше.
Згідно зі спостереженнями, проведеними за 16 колоніями між 2009 і 2024 роками, їхня популяція зменшилася б на 22%, головним чином через зміну клімату, яка зменшує площу доступного льодовикового покриву. Це скорочення стосується величезного регіону, що охоплює Антарктичний півострів, то Море Ведделла і Море БеллінсгаузенаВчені поки що не знають, чи поширюється це явище на весь континент.
«Морський лід має вирішальне значення для пінгвінів: вони там розмножуються та використовують його для полювання», – пояснює Пітер Фретвелл від Британської антарктичної служби, яка брала участь в аналізі даних.
Дотепер оцінки передбачали спад приблизно на 10% загальної популяції імператорських пінгвінів на Антарктичному континенті за останні 15 років. Ця нова цифра свідчить про набагато швидше скорочення в деяких районах.
«Абсолютно тривожно, що цифри настільки погані порівняно з прогнозами», – відреагував він. Даніель Ціттербарт, дослідник Океанографічного інституту Вудс-Хоул, який не брав участі в дослідженні.
Результати залишаються обережними. Аналіз базується на оціночній щільності пінгвінів, що спостерігається на супутниковому знімку, зробленому щороку для кожної колонії.
Досліджені колонії представляють приблизно 30% від загальної популяції імператорських пінгвінів, виду ендемічний для АнтарктидиВідступ льодовикового покриву не лише обмежує їхні місця розмноження, а й може піддають колонії впливу більшої кількості хижаків як морські леопарди чи косатки, попереджає Фретвелл.
До цього додаються наслідки підвищення температури океану і зміни в характері опадів, що може вплинути на виживання курчат.